De fleste der har prøvet at holde juleaften for gæster i ens eget hjem, kender til hvordan både juleaften og dagene optil kan være stressfulde. Der er rigtig mange aspekter der skal være styr på, og derudover vil der fra gæsterne blive lagt pres på dig som vært, for at det bliver en aften man husker.

Derfor vil vi her prøve at give lidt tips til hvad du skal huske, og hvilke muligheder du har.

Maden

En af de vigtigste elementer ved en juleaften er selvfølgelig maden. En julemiddag kan ikke nævnes, uden at man begynder at tænke på kartofler, brun sovs og noget lækkert kød. Men behøver det være sådan? Julemiddagens menu varierer meget alt afhængigt hvilket hjem du sætter fødderne ind i.

Hvad skal menuen bestå af?

Der er mange forskellige varianter af en julemiddag. Det er mest kødet der har det med at variere dog. Den mest klassiske variant af aftenens kød er and. Mange får både and og flæskesteg, hvorimod nogen springer over i at tilberede en kalkun i stedet. Det hele afhænger meget af hvad du og gæsterne egentlig bedst kan lide. Der er ingen der har lyst til at sidde og spise and, hvis der er ingen der rent faktisk kan lide det, bare fordi normerne siger man skal have and.

Ting der kan klares d. 23. december

Det behøver ikke være rent stress d. 24. december. Der er mange ting, især ved madlavningen, som kan ordnes allerede dagen inden.

I forhold til madlavningen, så kan alt det forudgående arbejde inden tilberedningen klares. Det vil sige at kartoflerne kan skrælles, risene til risalamande kan koges og kartoflerne til de brunede kartofler kan også koges og pilles allerede dagen inden.

Aftenens program

Ligesom aftenens menu, så kan aftenens program også variere en del. Den klassiske måde er dog at man samles eventuelt et par timer før julemiddagen serveres. Her kan man eventuelt dagen inden have forberedt nogle snacks, såsom brændt mandler, pebernødder, konfekt m.fl.

Efter julemiddagen

Når aftenens julemiddag er blevet spist, så kommer næste del af aftenens program på bordet. Det er nemlig her der kommer risalamande på bordet. Den kan sagtens være blevet forberedt aftenen inden. Alt hvad du skal gøre, er sørge for der er puttet en mandel eller to i, og tilbehøret bliver varmet op.

Der skal selvfølgelig følge en mandelgave til vinderen, som finder mandlen.

Nogle gange kan det være svært at vide hvad man skal købe, der kan du online finde nogle gode ideer til mandelgaven.

Tid til gaverne

Efter dette følger det store gaveræs. Bare det at åbne gaver bliver gjort forskelligt, og i mange forskellige variationer. Nogle steder bliver alle gaver delt ud først, og så skiftes personerne til at åbne alle ens gaver, imens resten kigger på. En anden måde kan være, at der blot bliver hentet en gave fra under træet ad gangen, og så venter man med næste gave til denne person har pakket gaven op. Det kan gøres præcis som i ønsker.

Uddeleger nogle af opgaverne

Det kan være meget for en husstand, eller én person, at skulle stå for alt dette selv. Derfor kan du med fordel forsøge at uddelegere nogle af opgaverne, til de gæster som kommer. Det kan for eksempel være at én laver risalamande, en anden skræller og piller kartofler hjemmefra, en anden tager rødkål med osv.

Vi håber dette har været behjælpeligt, og at du nu kan få et bedre overblik over hvordan den næste juleaften skal foregå.