Vi kender det nok alle sammen: Efter en december måned fyldt med alverdens lækkerier i form af kager, slik, fed mad og alkohol, kan bukserne godt stramme lidt. Her får du fire råd til, hvordan du kan undgå at tage (alt for meget) på hen over jul og nytår.

1. Udnyt dine fridage til at dyrke motion
Dette råd kommer nok ikke som den store overraskelse, men hvis du sørger for at få rørt dig i løbet af julen, kan du forbrænde nogle af alle de kalorier, du spiser.

Du kan f.eks. udnytte dagene, hvis du er så heldig at have fri mellem jul og nytår, til at komme ud at gå nogle gode lange ture – enten alene eller med familie og venner. Det kan også være et dejligt afbræk fra en julefrokost, hvis hele selskabet lige får strukket benene på en gåtur.

Er du medlem af et fitnesscenter, tilbyder mange af dem desuden specielle julehold, hvor du sammen med andre kan få brændt nogle kalorier af. På den måde får du både motion, selskab fra andre og hørt god julemusik imens.

2. Forsøg ikke at overspise
Vi kan lige så godt være ærlige: Det er de færreste af os, som har lyst eller selvdisciplin til at holde os fra den gode julemad og de søde sager i julen – og det ville også næsten være synd, når nu det kun sker én gang om året. Når det så er sagt, kan man naturligvis godt tænke over ikke at decideret overspise, som vi alligevel kun får det dårligt af. Det kan du f.eks. forebygge ved ikke at være ALT for sulten, når du sætter dig til bords. Det er ikke for at sige, at du skal spise dig mæt i grøntsager, inden du skal spise den lækre julemenu eller julefrokost, men du behøver heller ikke have sultet hele dagen. Så er der større risiko for, at du overspiser.

Derudover kan du overveje at skifte den gammeldags rødkål ud med en frisk rødkålssalat, så I på den måde får lidt mættende og nærende kost sammen med det fede.

3. Tænk over dit kalorieindtag i tiden op til og efter julen
Du kan også forsøge at være lidt forudseende og forebyggende ved at tænke over dit kalorieindtag i måneden op til jul. På den måde kan du ”spare” lidt kalorier op til december. På samme måde kan du hoppe med resten af landet på den famøse slankekur i januar. Og hvis du generelt har et problem med overvægt, kan det klassiske nytårsforsæt fungere som en frisk start og motivationsfaktor. Ofte handler det nemlig om at have en motivationsfaktor og kickstarter, og så gør det ikke så meget, hvad det er.

Overvej f.eks. at hoppe med på dillen med at gå 10.000 skridt om dagen. På den måde får du et konkret mål, som er til at forholde sig til.

4. Tænk også over, hvad du drikker
Mange af os tænker primært over, hvad vi spiser – og ikke så meget over hvad vi drikker. Men faktisk er der rigtig mange ”skjulte” kalorier i vores drikkelse. Så overvej, om du kan bytte nogle af sodavandene ud med et glas vand eller alternativt en light sodavand. Dermed ikke sagt, at du ikke må drikke sodavand, men du kan tænke over at supplere det med mindre sukkerholdige drikkevarer.

Derudover kan vi naturligvis ikke komme udenom, at der er rigtig mange kalorier i alkoholiske drikke, som der også bliver indtaget meget af i julen og til nytår. Måske er det ikke lige til årets firmajulefrokost eller nytårsaften, du vil tænke for meget over det, men du kan altså spare mange kalorier ved at tænke over det alle de andre dage.

Hvis intet hjælper
Har du store problemer med at komme af med genstridige fedtdepoter visse steder på din krop, selvom du prøver? I slemme tilfælde kan en fedtsugning være en af de eneste måder, hvorpå du kan komme problemet helt til livs. Dog skal en fedtsugning ikke ses som en slankekur, da der er grænser for, hvor meget fedt der må suges ud.

Udforsk dine muligheder her, og bliv klogere på, hvordan forløbet før, under og efter en fedtsugning foregår.